Alles “in the cloud”

Wie mij volgt, weet dat ik onlangs de transitie heb gemaakt van een goed georganiseerd internet bureau met flink wat personeel naar een fonkel nieuwe start-up. Het is niet mis wat je dan allemaal niet meer hebt. Geen systeembeheer, geen inhuis administratie, geen inkoop van lunch. Gelukkig kon ik vandaag met mijn ex- collega’s (ze zitten in het gebouw) vandaar nog wel WK kijken, want zelfs een megagroot flatscreen heb ik niet. Wat een armoede.
Nu heb ieder nadeel een voordeel – om in voetbal-termen te blijven praten (waarom keek Cruyff eigenlijk zo zorgelijk  tijdens Nederland-Denemarken?). Nu dat ik weer klein moet beginnen, moet ik ook slim zijn. Ik formuleer voor de nieuwe groei een aantal strategische principes. Een van de belangrijke daarvan is Everything in the cloud.
Dus (op een espresso-apparaat na) niets meer fysiek op kantoor. En alles moet elders worden gehost. Bij iedere beslissing wordt de cloud-lat streng gehanteerd.
Hier even de oplossing tot nu toe op een rij:
E-mail in the cloud: geen Exchange meer maar Google Apps. Voor 40 Euro per gebruiker/per maand biedt Google een exchange-vervanger die het ook nog prima doet samen met Outlook. Onderschat niet dat je veel werk in de instellingen en configuratie moet investeren (en Exchange heeft ook wel tal van voordelen), maar je kunt het als je een beetje handig bent zelf doen. In the cloud.
Telefoon in the cloud: Vergeet die lompe en dure centrale maar neem een virutele VOIP centrale. Kost 14 euro + tikken per toestel per maand bij BelCentrale. En de nerd in mij wordt aangesproken door met zo’n degelijk Cisco toestel te bellen.
Domeinregistraties in the cloud: geen eigen DNS meer (ieder Internet bedrijf moet de volledige controle over domein instellingen hebben), maar een hosted partij. Ik ben uitgekomen bij EuroDNS, een Luxemburgse partij die in tegenstelling tot partijen zoals ENOM of GoDaddy ook Nederlandse domeinen host. OXXA – een Nederlandse partij viel af wegens technische fouten.
File sharing & backup in the cloud: zoals velen van jullie heb ik op korte termijn daarvoor DropBox ontdekt. Dropbox biedt een onwaarschijnlijk stabiele oplossing. Google Apps (waar ik dus al voor betaal) biedt wel 25 Gb ruimte per persoon I (ik gebruik nu 3%) maar daar heb je weer zoiets als MemeoConnet http://www.memeoconnect.com  voor nodig  – het werd mij te veel gedoe. Als code-repository gebruiken we BitBucket. Mooi spul.
Code Distribution in the cloud: voor het verspreiden van de code die wij teruggeven aan de community gebruiken wij Google Code.
Remote beheer in the cloud: ik gebruikte al jaren LogMeIn voor het remote beheer van de computers van mijn ouders. Voor 5 gebruikers is dat gratis. Werkt ongeloofelijk goed.
VPN in the cloud – ik heb ontdekt dat LogMeIn (die mij dus al iets gratis gaven) ook virtuele VPN biedt. Dus veilige netwerken zonder de technische complexiteit. Ik heb er nog geen ervaring mee dus laat weten als je het gebruikt.
Administratie in the cloud:  ik heb met mijn administratiekantoor afgesproken dat we dit eind dit jaar rond hebben. Zij gebruiken het Multivers maar ook Multivers biedt nu een hosted versie zodat ondernemingen betere toegang hebben tot de diensten van hun administratiekantoren. Er zijn al tal van goede concurrenten zoals Reeleezee van internetpionier Jan Jacobs.
Kantoor in the cloud: ik heb nu het geluk om een kantoor te gebruiken dat plug&play is op een geweldige locatie in het centrum van Amsterdam. Met alles in de cloud heb ik bijna geen ruimte meer nodig.
Hosting in the cloud: dit heet eigenlijk virtualisatie. Dit zette ik al eerder in voor een datacentrum via Uniserver – en was daar zo tevreden mee dat zij een portret maakte over mijn nieuwe nachtrust.
Papier in the cloud:  ik ben nog niet zo ver maar een ex-collega gooit met gemak ieder stuk papier in een lowcost HP scanner die direct naar PDF scant. Weg mappen en gedoe. Bij een bedrijf zoals Stork hebben zij een service centrum waar twee man full time alles inscannen zodat alles in de cloud beschikbaar wordt.
Ja – het begint er een beetje op te lijken. En wat gaan wij dan doen met dit alles? Wij maken KLAS.NL. En ja, KLAS.NL wordt aangeboden in the cloud. Zoals het hoort.
En wat kost eigenlijk zo’n megagroot flatscreen? Nu dat alles in de cloud staat heb ik nog wel een plekje over 🙂
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s