Een startup doodmaken in 8 stappen

Vandaag werd mij gevraagd waar je op moet letten als je een nieuw concept wil opstarten op internet. Een start-up zeg maar.

Je weet iets van een bepaald vakgebied en je hebt het geniale concept bedacht. Je moet alleen nog een site bouwen en misschien nog iets met e-mail…. Ja misschien nog een koppeling en we denken aan uitbreiding naar het buitenland….

Dat is al de vierde keer dat ik in dit gesprek zit in de afgelopen zes maanden. De ideeën zijn allemaal goed maar de weg naar een werkende internet-site  waar ook nog mensen naar toe komen is lang en hobbelig.

In zoverre ik weet heb ik nu twee van de vier voorgoed van het idee afgepraat.
Ik heb ze veel geld bespaard geloof ik.

Vandaag was ik bescheiden en liet het businessmodel met rust (was ook niet slecht) en luisterde naar het idee. Ik gaf mijn ideeën alleen prijs als het om de implementatie ging. Daar was ik tenslotte om gevraagd.

Ik eindigde met een mentale lijst die ik “Hoe herken ik een gedoemd Internet startup die nooit moet beginnen” noem.

1. De uitvinder heeft naar eigen zeggen heel lang nagedacht maar nog niets opgeschreven
2. Er is niemand in het project met enig zicht op technologie
3. Er wordt met een ontwikkelaar gesproken zonder enige vorm van briefing
4. Er is niemand met een marketing-achtergrond en er wordt geen geld hiervoor gereserveerd
5. Er is niet gesproken met de doelgroep
6. Er wordt veel tijd besteed aan non-disclosure verklaringen terwijl er voorbeelden van concurrenten zijn met het zelfde idee
7. Er wordt neergekeken op vergelijkbare initiatieven zonder die goed te kennen
8. Er wordt gedacht dat het allemaal niet heel moeilijk kan zijn

De start-up van vandaag ging net goed. Nu nog de lange en hobbelige weg.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s