Nerd alert: bladeren in het OIM

OK… programmeur ben ik niet, maar ik voel mij wel nerd als ik met plezier door bestanden zoals de Kvk registers of het Beneluxmerkenbureau struin. Zoiets als zappen maar dan met databases. The ultimate reality show.
Helemaal leuk is het in een online octrooi database te zappen.
Na een interessante middag van NextStage, was ik benieuwd geworden naar octrooien die social media toepassingen betreffen. Dus even “social media” intikken bij OHIM.
Het is ongelofelijk wat hier gebeurt. Bijna ieder denkbaar aspect van social media worden beschermd!
Een paar octrooien die ik stuitend vind (je moet even het stoffige Engels vertalen)
“SYNCHRONOUS DELIVERY OF MEDIA CONTENT IN A COLLABORATIVE ENVIRONMENT”

“System and Method For Advertisement Targeting of Conversations in Social Media ” 

en als klap op de vuurpijl:
“MAINTAINING A USER PROFILE BASED ON DYNAMIC DATA ”

Gelukkig weet ik ook dat je heel veel geld moet hebben om zo’n octrooi ook daadwerkelijk toe te passen. Je moet toch niet denken dat alle octrooien echt gebruikt zouden worden. Dan zouden we nog achter typmachines zitten te werken.

Gelukkig herinner ik mij ook dat jaren geleden het hele concept “multimedia” beschermd bleek te zijn. En dat was op het moment dat deze term helemaal hip&happening was en menig bedrijf het woord in zijn bedrijfsnaam had verwerkt. Nou ik weet niet of dit verhaal de term multimedia onder druk heeft gezet maar intussen is het een beetje een ouderwets woord geworden. Ik betwijfel of multimediale toepassingen heeft gemaakt aan de octrooi-houder iets heeft betaald. Ik niet in ieder geval.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s