Tussentechnologie

Vrijdag was het weer Brightnight – een vermakelijke avond in de Zwijger waar liefhebbers van nieuwe techy-trends en hippe dingen bijeenkomen. En ja hoor, daar was het weer: een presentatie van een e-reader. Het ging hier om Liquavista – een technologie die alle andere e-readers overbodig zal maken. Mooi spul, dat werd wel duidelijk.

liquavistaNu zal ik niet betwisten dat een text-only, zwart-wit-e-reader een beetje ouderwets aanvoelt. En ik moet ook zeggen dat ik tot nu toe niet naar de winkel ben gerend om er een te kopen (ja, ik hou echt wel van lezen). Maar of Liquavsta met een kleuren e-reader met video-capaciteiten mijn hart sneller zal doen kloppen? Nah… de huidige e-readers (ook de modelletjes die Liquavista nu heeft) zijn typisch een geval van wat ik graag tussentechnologie noem: het houdt ons tussendoor even bezig en dient als voorstudie voor wat komen gaat.
CDi (de interactieve cd-roms voor op TV van Philips) en WAP en iMode (voorlopers van huidige mobiele technologie) zijn voorbeelden van tussentechnologie. Leuk maar te weinig reden om het te gebruiken.

Maar waarom zijn uitgevers en auteurs momenteel in rep en roer als ze het over de opkomst van e-readers hebben?

Dit laatste maak ik van dicht bij mee tijdens discussies ‘s avonds op de bank met de succesvolle auteur die mijn leven deelt. Zij maakt zich boos over de voorwaarden die auteurs moeten accepteren als het gaat om de rechten die zij krijgen bij de verkoop van e-books.
Maar leest iemand die dingen dan? En zeg dan niet meteen dat er best veel Kindels  worden verkocht want van deze e-reader van Amazon heb ik in Nederland zelden gehoord. Durft iemand te zeggen dat e-readers in de huidige vorm ooit echt succesvol zullen worden? Nee toch?

Ik denk dat auteurs rustig een slechte deal voor een jaar of twee kunnen aanvaarden
Laat die uitgevers maar even experimenteren. Je zal er niet arm door worden. Lijkt mij.
Ik geloof wel dat heel veel mensen over 10 jaar digitaal boeken zullen lezen. Maar hoe dat er dan uitzien? Ik gok meer op zuinige laptops of zoiets als de iSlate.

Even afwachten met die tussentechnologie.

p.s  Dear Liquvista:  send me a demo and I’ll write a fair review!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s